Ca film: fury

zakelijke gegevens           

Titel: Fury

Namen regisseur: David Ayer

Namen enkele hoofdrol spelers: Brad Pitt, Shia LaBeouf en Logan Lerman.

Waar geweest: Cinemac in eden

 

 

Deel 2 recensie

Dat de laatste paar maanden van de Tweede Wereldoorlog een bloedige strijd was tussen de nazi’s en de geallieerden laat regisseur David Ayer in Fury op indrukwekkende wijze zien. In Sherman-tanks vechten de bevrijders zich een baan door het Duitse hart om een overgave te forceren. De geallieerden worden niet-idealistisch als ‘War Heroes’ neergezet, wat afwijkt van het stereotype beeld dat Amerikanen zelf meestal scheppen. Een verrassende invalshoek die lekker uitpakt.

 

Fury

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zijn via het Franse land de Duitse grens binnengetrokken om te proberen het taaie Duitse leger met hun sterk gepantserde tanks op hun knieën te krijgen. De Amerikanen hebben moeite de tanks van hun tegenstanders te verslaan omdat deze veel groter en kolossaler zijn gebouwd. Een van de weinigen overgebleven tanks van de geallieerden is er één die de naam Fury (Nederlands vertaald woede) draagt. De tank wordt geleid door Don ‘Wardaddy’ Collier, gespeeld door Brad Pitt. Samen met zijn vijfkoppige team, met onder anderen Shia LaBeouf en Michael Peña, vormen zij een onverslaanbaar team waar menig Duitse militair het van in de broek doet. Totdat ze hun schutter verliezen tijdens een bloedig gevecht en deze vervangen wordt door de onervaren Norman Ellison (Logan Lerman), die van origine boekhouder is.

Heldhaftige Wardaddy

Brad Pitt heeft na zijn hoofdrol in Inglourious Bastards (2009) van Quentin Tarantino opnieuw de hoofdrol in een oorlogsfilm. Toentertijd speelde hij het hoofdpersonage Aldo Rain, maar deze rol was minder serieus dan die van nu. Het enige vergelijkbare is het identieke accent dat Brad Pitt hanteert voor deze rol. In Fury speelt Pitt de heldhaftige sergeant Wardaddy die het lukt een gat te slaan in de verdediging van het gevaarlijke Duitse leger. De chemie tussen Brad Pitt en Logan Lerman (Noah en The Perk of Being a Wallflower), die op overtuigende wijze de rol van Norman Ellison op zich neemt, is op het scherpst van de snede, maar heeft ook een ontroerend randje.

Antihelden

De film is geregisseerd door David Ayer, bekend van End of Watch en Sabotage. Met Fury heeft hij een bijzondere invalshoek gegeven aan alle films die al over de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt: namelijk de strijd met de tanks. Van het begin tot het eind is het een meeslepend verhaal waarin je de narigheid voelt die de oorlog met zich meebracht. Met bloedstollende gevechten tussen de machines was het soms nagelbijtend spannend. De hierbij behorende cameratechnieken zijn verbluffend goed waardoor het voor de toeschouwer lijkt alsof deze zelf meerijdt in de tanks. Ayer maakt met zijn interessante keuze om de Amerikanen als de antiheld neer te zetten zeker geen misstap. Minpunt in Fury is een scéne die zich afspeelt in het huis van twee Duitse vrouwen waardoor de film zijn snelheid verliest.

 

Brad Pitt vult zijn rol, zoals we dat van hem gewend zijn, samen met zijn vijfkoppige team op indrukwekkende wijze in. Ondanks dat de film een tikkeltje aan de lange kant is en de laatste vechtscène een beetje over de top is, waardoor het iets ongeloofwaardig wordt in verhouding tot de rest van de film, blijft het van het begin tot het einde zeker de moeite waard om te blijven kijken.

 

 

VORM

 

  1. de film speelde zich vooral af in Brittannië, Frankrijk omdat daar de geallieerden gedropt werden op D-day en tegen de Duitsers moesten        vechten.
  2. De hoofdpersonen waren allemaal gekleed in een leger outfit omdat het soldaten voor moesten stellen in de tweede wereldoorlog. Naar mijn idee klopte al deze kleding wel met het toen der tijde soldaten outfit.
  3. Locatie en kleding bepaalde erg de sfeer in deze film omdat je hieraan zag in welke tijd ede film zich afspeelde en merkte dat het een oorlog film was, dit geeft natuurlijk al een hele andere sfeer af dan een komedie film.
  4. De muziek speelde geen erg bijzondere rol in deze film alleen als de soldaten een stadje hadden veroverd gingen ze zelf muziek spelen op achter gelaten piano’s en dat gaf wel een bijzonder beeld.
  5. In deze film waren erg veel speciale geluidseffecten, het gaat namelijk over een tank dus alles werd hier vanaf gevuurd werd naar de vijand is met speciale effecten gedaan.
  6. het verhaal liep in de chronologische volgorde want je ziet in de film heel veel historische feiten. Ze begonnen in Frankrijk en eindigde in Duitsland, dit was in de echte oorlog ook zo, dus op dit front is het wel een realistische film.
  7. De laatste scene van de film is mij het meest bij gebleven omdat hier bijna al de hoofdrol spelers in een keer doodgaan. De mensen die je dus de hele film volgt worden in de laatste scene volledig afgeslacht.
  8. Het genre van deze film is: Oorlog

 

 

Inhoud

Korte samenvatting:

Fury speelt zich af in april 1945, een tijd waarop het klip en klaar was dat het Derde Rijk spoedig ten onder zou gaan. Tankcommandant Don ‘Wardaddy’ Collier is zich daarvan bewust, maar zoals hij al treffend opmerkt: voor het onvermijdelijke einde van de oorlog zullen nog een hoop mensen moeten sterven. Een eenvoudige overgave van het Duitse leger zit er nu eenmaal niet in. De voorbije drie jaar heeft Collier zijn vierkoppige bemanning ongeschonden door de oorlog geloodst, maar bij aanvang van de film is een ervan toch omgekomen. De vrijgekomen plek in zijn Shermantank (genaamd Fury) wordt daarom opgevuld door Norman, een jongen zo groen als gras die niet bepaald gelukkig is met zijn nieuwe functie. Dat gevoel is wederzijds, want de overige bemanningsleden zitten ook niet op de onervaren angsthaas te wachten.

  1. Het conflict is deze film is de oorlog tussen de Duitsers en de Amerikanen.
  2. De belangrijkste personages in deze film zijn de bemanning van de tank fury, zij hebben een hele hechte band met elkaar en dit is erg terug te zien in de film.
  3. De personages waren waarschijnlijk ooit allemaal normalen personen, dit wordt ook beschreven in de film alleen ze worden een beetje veranderd in beesten tijdens en door de oorlog
  4. Met het nieuwe team lid Norman omdat hij een hele jonge jongen is die dit eigenlijk helemaal niet wel en oog in oog komt te staan met de meest verschrikkelijke dingen.

functie

  1. Het doel van de film is amuseren en de doelgroep zijn denk ik jongens die van actie films houden.
  2. De regisseur heeft gebruik gemaakt van constante actie en gebeurtennissen waardoor je echt helemaal in de film zit en je aandacht erbij houdt. Als je heel even afdwaalt komt er weer een gevecht waardoor je weer op het puntje van je stoel zit.

Jouw reactie

Ik vond dit een ontzettend goede film omdat het me de hele tijd heeft blijven boeien. Historische gezien klopte de film en dat vindt ik zelf ook altijd belangrijk als er op de details en de feiten gelet is zodat de film ook een realistisch beeld neerzet van hoe het er echt aan toe ging. Het is een ontzettend spannende film en ik adviseer hem vooral aan jongen en mensen die van geschiedenis houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb